A Reason 12-vel folytatott barátkozás újabb darabját rögzítettem. Egy újabb egy perces, némi múltba tekintéssel.

Elég indulatos vitákat folytattunk valaha az internet bontakozó hullámain. Mitől elektromos a zene? Szerintem, ami egy mikrofonból kijön és bármi ékelődik a mikrofon és az erősítő közé, (hangszín szabályzó, effekt pedál, rewerb. vagy egy PC-n ezek kombinációi) az már elektromos zene. Sokakat kirázott a hideg a szótól is, miközben elektromos gitárral álltak a színpadon.

Azon meg még többen beindultak, hogy előszedtem a Stradivari hegedűt példának. A máig vitatott hangzás sem „csak az OMO-tól lett ilyen”. Minden korban, már ha hozzájutottak, a kor legmagasabb tudását tükröző eszközöket igyekeztek használni. Ha a zenét játszó emberen múlna minden, akkor a Szegeden készített „ládagyári” hangszeren és a Stradivarin ugyan azt hallanánk. Márpedig ez nem így van. Akkoriban a faanyag ismerete, a lakkok kezelési trükkjei adtak valami újat, a játékos tudásával ötvözve, ma a kütyük.

Az első kütyü amit most teszteltem az a Sound Blaster Audigy Rx.

Nem régen beszereztem egy Reason 12 névre hallgató szoftvert. Az ismerkedési szakaszban egy kis játszadozást rögzítettem. Az első harmad felirata alatt, a nyers furulya hang hallható. Minimális kisérettel, mert itt a furulya átváltozásait szerettem volna kiemelni. A második harmadban egy kicsit „fuvolásabb” a furulya hangja. Némi effekttel megtűzdelve. A harmadik részben pedig gitár effekteken átpréselve hallható ugyan az a felvétel!

Egy járulékos megdöbbenés. Mr. R12 pontosan kiszedte a furulya játékomat, piano roll-ban mutatva, módosítható módon. Ezt részt még tanulmányoznom kell, de ez érdekes dolgokat szülhet. Aki eddig elolvasta, köszönöm a türelmét! További kellemes időtöltést!

A felhasznált eszközök:

  • Hohner f-es altfurulya,
  • AKG PODCASTER ESSENTIALS (K371 fülhallgató +  Lyra mikrofon)
  • Reason12
  • Creative Smart Recorder
  • Adobe Photoshop2022