Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krisztus Urunk áldott születésén

Egy Hohner F-altfurulya és egy "ámítógép" segítségével készült felvétel. 2014 Karácsonyán hangzott el először Mohán a református templomban. Zsoltárokkal nemrégen kezdtem foglalkozni. Az egyetlen 2014-es felvételem is egy zsoltár feldolgozás.

Többféle dologgal kísérleteztem már, ám jogi bohóckodások miatt, egy jogszerűen előadott dal megosztása már főben járó büncselekménynek számít. :D Így a megosztások tárgya marad a népzene és a régebbi klasszikus zene áttupirozása, esetleg az egyházi énekek, zenék jogvédelem alá nem eső része, illetve ezek  feldolgozása.

Általában midis programok segítségével csalom bele a kottát az "ámítógépbe". Azután vagy a Rolandba kerül  és azt rögzítem, vagy a Reason ötös verziójával kicsit komolyabb hangzást adok neki. Aztán az Audacity-vel összekombinálom a furulyát és az elkészült kíséretet.

Itt először egy klasszikus orgonakíséretben gondolkoztam, ám a különböző hangzások próbálgatása során nem bírtam ellenállni az elekronika adta lehetőségeknek. Szerencsére élőben is kedvezően fogadták ezt a verziót.

Majd egy késöbbi blogomban összehasonlítás alapja is lesz a mai szösszenet, egy újabb, más eszközökkel készült felvétel kapcsán.

Aki eddig elért, annak köszönöm a türelmét. Ha valakit érdekel a zenélés ilyenfajta házi gyakorlása és kérdése van, ahogy időm engedi, szívesen segítek.

0 Tovább

Zenélő kesztyű

Az embereknek azonban nincsenek kertészeik.


  Egy zenélő kesztyű kapcsán olvasott gondolatok késztettek ennek a pár sornak a megírására.

Sokszor tapasztalom, hogy milyen ellenségesen közelítünk az eszközök felé, főleg ha azok az új kor termékei. Valóban az eszközökben van a hiba?

 

 Ennek a dolognak különböző verziói nagyon is élnek és használják őket. Az, hogy mit látunk, és mi szól valójában egy színpadon ez már nagyon régóta nem fedi egymást. Megkockáztatom, hogy ez akár egy akusztikusnak tartott produkció esetén is igaz lehet. Több mint húsz éve már, akár nálunk is meg lehetett valósítani, hogy egy akusztikus gitárról leszedett jel, mondjuk egy mimimoog-ot vezéreljen. Már magyar nyelven is kapható volt erről pontos szakszerű leírás. A legkisebb kütyü működéséig.

   

Az hogy ez a kesztyű mire lesz képes, az csak a felhasználókon és a műszaki személyzeten múlik. Ha egy fix ponthoz képest tud jeleket generálni az ujjak mozgásáról, akkor az rajtam múlik, hogy mire használom fel. Egy repülő eszköz irányítására, akár távvezérléssel is, vagy egy gép működtetésére, vagy egy zenei szoftver és hardver együttes működtetésére.

 Az akar nehezen az agyakba beleférni, hogy minden korban, hangsúlyozom még egyszer, minden korban, a kor technikai színvonalára jellemző eszközöket használtak a zenélésre. Erre szerintem nagyon jó példa volt a Stradivari hegedű és a szegedi ládagyári hangszer összehasonlítása. Nyílván ott sem a zenész az egyedüli különbség a keltett kétféle hang között.

 

  Az ego nehezen akarja megérteni, hogy hiába öl bele évtizedeket egy munkába, ha közben a világ elhalad mellette. Természetesen mindig lesz a kézművességnek  tere, csak megváltozik a felhasználás módja, és az érdeklődők köre. Az hogy ma tömegcikké vált a zene, az nem a hangszerek hibája, és nem is a digitális technikáé. Annak a világnak a hibája, amiben élünk. Ahelyett, hogy korlátoznánk a kereskedelem mindenhatóságát, és megtanítanánk az embereket egy emberibb életre, elkezdjük szidni, leszólni a technikai eszközöket, pedig ettől a helyzet nem változik.

 

 A mai világban minden árucikké vált, és ha azt az emberek nagy tömege nem élvezné amit kap, nem lenne üzlet, ergo nem is létezne. Ugyan úgy, ahogy valamikor egy elithez tartozást fejezett ki a zene ismerete, ma egy csoporthoz tartozást fejez ki egy-egy zenei stílus.

 

  Az emberek igen is fogékonyak a szépre és a jóra, csak meg kell mutatni nekik, nem a "szerzői jogokat" kellene védeni, hanem terjeszteni kéne mindenféle kultúrát ingyen!!!Abban a pillanatban egy dubcogó gépész nem tudná legyűrni a valóban alkotó embereket. nem lehurrogni kell egy magyar nótát hallgató embert, mondván, hogy ez nem kultúra. Pedig sokkal magasabb szinten művelik amatőr szinten is, mint sok szemetet, amit a celeb világ önt a nyakunkba naponta. Ehelyett például a politikára fordított milliárdok töredékéből kulturális forradalmat lehetne végrehajtani.

 Igen is érték lehet egy Beatles dal, vagy egy népdal, vagy egy nóta, vagy egy bármilyen rapper által eldarált szöveg, ha nem ipari módon használják fel az eszközöket. Amíg üzletté válik a zene, a joghoz való hozzáférés, az egészség, a női szépség vagy éppen a férfi erő, addig miért kell azon csodálkozni, hogy ilyen zajszennyezésben élünk...

 Az hogy az kesztyű mit fog szolgálni, vagy milyen szintet ér el, nem a kesztyűn múlik, hanem azon aki használja. Engem mindig bosszant, ha a saját hülyeségünk miatt, a technikai eszközöket szidjuk. Főleg, ha éppen az egyéni érdekeinket is sérti. Az eszközök lehetőségek, hogy mit teszünk vele, az az emberen múlik.

 

"Ha egy kertben sikerül egy új rózsafajtát kitenyészteni, a kertészeket izgalom fogja el. Elkülönítik, gondozzák, ápolják a rózsát. Az embereknek azonban nincsenek kertészeik. A gyerek Mozart éppúgy bekerül a fogaskerekek közé, mint a többiek."

 

 Amíg csak a  "Kisherceget" ismeri mindenki, Exupery ezen gondolatai pedig csak pusztába kiáltott szavak, addig a gépzene fog győzedelmeskedni felettünk...

 

 

0 Tovább

Gyertyafénykeringő -Auld Lang Syne

Amikor átlépek, egy megosztón egy kerek számot mindig keresek egy dalt, ami valamiért kedves, talán nemcsak nekem… Egy kis visszatekintést szeretnék megosztani. Egy dal, ami sok ember fantáziáját megmozgatta már. A saját emlékeimmel vegyítve. Többféle angol szöveggel létezik, állítólag Burns abban a hiszemben jegyezte le, hogy még írásban nem jelent meg ez a skót népdal.

Magyarul is kétféle szöveg bukkanik fel gyakran. Ezeknek azonban nem sok köze van az angol szövegekhez. A rossznyelvek szerint, ennek a dallamára íródott Arany János Walesi bárdok című verse is. Mindenesetre elénekelhető ezzel a dallammal, ez biztos. Többször játszottam már élőben is, ezzel a kísérettel azonban most hangzik el először. Harmonika és a furulya hangja együtt egy érdekes kísérlet. Hallottam már ilyen felvételeket, bár más műfajban…

A képek videóból kivágott pillanatok, élő előadások, felemelő, vagy éppen mókás pillanatai mozdulatai. A képek nagy része még a Bakonyszentlászlói Nóta és Népdalkör tagjaként eltöltött időből származnak. Emlékfoszlányok kis grafikus játékkal átszínezve. Barátok, emlékek, talán nem véletlen, hogy pont erre a zenére lettek csokorba szedve… Jut még eszedbe, Kedvesem…

Alább négyféle szöveget másoltan be, talán ez a sokféle változat is jelzi, hogy vannak dallamok, amik többet hordanak magukban, mint a szavak, amit hallunk az énekes szájából...

A kis szösszenetem elején látható képen a mai napig mosolyogva gondolok. Lehet, hogy most kivívom az állatvédők haragját, de a barátom szerint, játék közben, a négynegyed szünetrészében, egy levegővétel közben agyon ütni egy idegesítően zizegő szúnyogot, már művészi teljesítmény. Persze ettől még ugyanolyan amatőr maradok, de egy kuncogásra mindig okot ad ez az emlék.

Traditional Song

Modern English Translation

Auld   Lang Syne

Should   auld acquaintance be forgot,
  And never brought to mind?
  Should auld acquaintance be forgot,
  And days o’ lang syne!

Chorus:
  For auld lang syne, my dear
  For auld lang syne,
  We’ll tak a cup o’ kindness yet
  For auld lang syne!

We   twa hae run about the braes,
  And pu’d the gowans fine,
  But we’ve wander’d mony a weary foot
  Sin’ auld lang syne.

We   twa hae paidl’t in the burn
  Frae morning sun till dine,
  But seas between us braid hae roar’d
  Sin’ auld lang syne.

And   there’s a hand, my trusty fiere,
  And gie’s a hand o’ thine,
  And we’ll tak a right guid willie-waught
  For auld lang syne!

And   surely ye’ll be your pint’ stoup,
  And surely I’ll be mine!
  And we’ll tak a cup o’ kindness yet
  For auld lang syne!

Times   Gone By

Should   old acquaintances be forgotten,
  And never brought to mind?
  Should old acquaintances be forgotten,
  And days of long ago!

Chorus:
  For times gone by, my dear
  For times gone by,
  We will take a cup of kindness yet
  For times gone by.

We   two have run about the hillsides
  And pulled the daisies fine,
  But we have wandered many a weary foot
  For times gone by.

We   two have paddled (waded) in the stream
  From noon until dinner time,
  But seas between us broad have roared
  Since times gone by.

And   there is a hand, my trusty friend,
  And give us a hand of yours,
  And we will take a goodwill drink (of ale)
  For times gone by!

And   surely you will pay for your pint,
  And surely I will pay for mine!
  And we will take a cup of kindness yet
  For times gone by!

Magyar verzió 01

Magyar verzió 02

Egy autó járt Budára át
  A régi hídon át.
  Ott ültünk hárman szótlanul:
  Te meg én, a boldogság.
  A tó ködében távol járt
  A nyár, a csók, a föld,
  Az autó végleg elsuhant
  És híd is összedőlt.
 
  Oly csókos volt az alkonyat
  A vén sziget felett,
  Száz esküt súgtál énfelém:
  Örökké a szívem tied.
  A bálnak régen vége már,
  Az álarc rég lehullt.
  A nyár, a csók, az esküvés
  És a híd a vízbe hullt.
 
  A nyár, a csók, az esküvés
   a híd a vízbe hullt.

Jut még eszedbe kedvesem
  a boldog ifjúság,
  az erdőszéli kis patak,
  s a régi jó barát?
  Ó gondolj, gondolj néha rám,
  a sors bár merre hajt.
  emlékül küldöm, kedvesem,
  a régi-régi dalt.
 
  Mily fürge táncban kergetőztünk
  fönn a dombtetőn
  most fáradt lábbal bandukolva
  járunk reszketőn.
  Ó gondolj, gondolj néha rám,
  a sors bár merre hajt.
  emlékül küldöm, kedvesem,
  a régi-régi dalt.
 
  Mily vígan szelte csónakunk
  a tónak kék vizét,
  most zúgó tenger habja választ
  tán örökre szét!
  Ó gondolj, gondolj néha rám,
  a sors bár merre hajt.



 

0 Tovább

Világvége-Örökké...

A már megadott számlaszámokon és hiper-emeltdíjas telefonokon letudhatja fizetni valóját a mindennapi rettegésért cserébe. Ha saját világvégét szeretne látni, a megálmodott rémálmai alapján még több pénzért ezt is megvalósítjuk. Mi csak önökért rendezzük az összes világvégét.

A már ismert jelmondataink sem hagyják cserbe, akárcsak az örökös világvége akciók. Remegjen, rettegjen és fizessen! Személyre szabott világvége akciók rendelhetők. :D

Világvége az idén sem marad el. Szolgáltatásaink már Székesfehérváron is elérhetőek... :D

0 Tovább

Hinni taníts Uram!

A feltöltött dal kísérete egy internetes oldalon talált kotta alapján készült. Köszönöm a feltöltőknek, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tették. A régi Református Korálkönyv digitális lenyomata található a link mögött. A dal ismertetőjében már egy elavult link található, a ma használható ezen a címen található meg:
http://egyhazzene.reformatus.hu/orgona-harmonium


A dal 2011 és 2012 karácsonyán is elhangzott a mohai református templomban. Igaz ott, szerintem a helyhez jobban illő kísérettel. Több kísérletet tettem már népdalok átöltöztetésére is. Ezeket nem kísérte feltétlen lelkesedés. Szeretek játszani a kezembe került eszközökkel. Ahogy egy internetes vitában már kifejtettem a véleményemet, minden kornak a zenélő emberei, a kor eszközeit használták a hangok megszólaltatására.


A zenészeket eléggé megosztja az új kor új eszköze. Pedig az általam hozott hasonlat szerint egy Stradivari hegedűnek a hangja sem csak a zenész ügyes ujjain múlik. A kor új vegyületei és a hangszerkészítő mester tudása adott hozzá egy pluszt, ami megkülönbözteti az összes többi hangszertől a hangját. Ahogy az asztalra letett Stradivari hegedű sem fog „magától" zenélni, így egyetlen elektromos hangképző eszköz sem szólal meg az őt használó ember nélkül.

A kor technikája az őt ismerő ember kezében szólal meg.
Az, hogy ezt mire használjuk, rosszra vagy a jóra? Ez csak az emberen múlik, sohasem a technikán. A leglényegesebb azonban, hogy van-e a megalkotott hangoknak hallgatója. Ha van egyetlen ember, akiben valóban jó érzést kelt a rezgés, amit létrehoztak, akkor van létjogosultsága.


Nyilván az én kis amatőr játszadozásom, nem fogja eldönteni ezt a vitát. Nem is ez a célja. A saját kis világom lenyomata. Az ünnepi szabadidő eredménye, ami itt megszólal. Remélem, aki hallgatja, annak veszi, ami. Egy játékos kedvű amatőr képei és hangjai.

0 Tovább

A gömböcök...

Mi történik ha egy furulyás kezébe vesz egy zenegépet? Az eredmény itt halható. Animációs tanulókísérlet 3D-ben, zeneszerkesztési ujjgyakorlattal kombinálva.Kezdem megérteni miért szakosodik a világ!

Egy kis szoftveres játék a képpel és hangokkal. A 3D-s animációval most ismerkedek, a hangos szoftverek már kicsit könnyebben kezelhetőek a számomra. Azért aki lenézi a szoftveres zenélgetést bezárnám egy-két napra, hogy tegyen le valamit hallgathatót az asztalra, ha már úgy is maguktól zenélnek azok a gépek...:-) Sokszor elgondolkozok rajta, ha egy házi PC-vel ilyet össze lehet rakni, akkor mire lehet képes egy profi stáb, egy profii stúdióban?

Mai kiegészítés.

A 2012-ben videóra szerkesztett hangok és képek hangsávja egy kb 2000-es zenei kísérlet újrahangszerelt változata. Vagy Reason négyes, esetleg ötös verzióján megturbózva egy kicsit.Tessenek vigyázni, a Gömböcök sohasem járnak egyedül....:D

0 Tovább

Wass Albert: Rádió-Képek zenével...

A dal eredeti kisérő szövege:

Elértem az 50 000. kattintást. a youtube-on, ezt köszönöm szépen minden érdeklődőnek! Egy a számomra igen kedves Wass Albert versre készült hangos-képes játszadozás lesz az ünnepem. A Rádió című versét, gondolom nem is kell sokat magyarázni, miért kedves egy furulyán játszadozó embernek.

Egy kis mai utózönge, ehhez a régi történethez:

Elég önkritikusan szoktam szemlélni a dolgaimat, ám van amikor értetlenkedve nézek jelenségeket. Mivel több megosztóra feltöltöm a játszadozásaimat, arra már rájöttem, hogy elég jelentős eltérés van a különböző megosztók közönsége között. Ez teljesen tényszerű dolog. Ám vannak néhol megmagyarázhatatlan fagyások :D a nézettségek számlálásában.

Jó lenne elérni addig, hogy végre egy egy dolog a tartalma alapján kerüljön megítélésre, ne pedig előitéletek alapján.Majd ha kifogyok a zenés videóimből, tervezek egy-két időtlen szöveges szösszenetet megosztani. Azok között lesz egy 1976-os történet, ami erre hajaz.

Ám az abban szereplő érintettek fura módon, nem a magyar irodalom résztvevői és még is megkapták a magukét. Persze ha visszagondolok az akkori kultúrpolitikára, az volt a csoda, hogy előadhattuk egyáltalán. :D

Visszatérve a jelenlegi videora, egy érdekes kísérlet volt a számomra. Egyrészt egy régebbi népdalfelvételem, kicsit mai hangvételű átdolgozása, másrészt egy vers megjelenítése képekben. Persze ma már minden más lenne benne, de még is mosolyogva nézem vissza néha. A "háztáji ámítástechnika " és én, ennyire voltunk képesek 2012-ben.

0 Tovább

Elmegyek, elmegyek...Elindultam szép hazámból...

Elmegyek, elmegyek...Elindultam szép hazámból... Két népdal kerül ma feltöltésre...Régen, ha Apámnak játszottam, ezeket mindig kérte tőlem...Az első az Elmegyek, elmegyek, hosszú útra megyek... A második pedig az Elindultam szép hazámból...Ma már kicsit magasabban játszom, mint ahogy Apám hallotta, de talán így is tetszene neki....

0 Tovább

Általmennék én a Tiszán...

Egy magyar népdalt többféle módon dolgoztam fel,ebből választottam ki a feltöltött verziót.Két furulya játszik egy oktáv távolságban...Az egyik egy Hohner F alt, a másik a Ymaha c szoprán....Eredetileg kaptak volna egy cimbalom hegedű jellegű elektromos kíséretet, de akkor a furulyák elbújtak kicsit...Ezért a két furulyás verzió mellett döntöttem...

0 Tovább

Moha-Tikverőzés-Húshagyó kedd

Hány helyen maradtak meg régi hagyományok?
Magyarország-Fejér megye-Moha

Erről nem tudom mi a legrégebbi feljegyzés...Többször táncolt a tiltás és a megtűrt között...Amíg a családi emlékezetek visszanyúlnak ez a hagyomány mindig is létezett...

Ma talán elértünk oda, hogy megmarad, sőt a helyére kerül... A múlt és a jelen élő, működő egységeként újra hangos lesz a falu, Aki az utcára lép az kormos lesz.Megesszük a székelykáposztát, rá jól fog esni a fánk is, finom baracklekvárral...No és egy kis bor is segít az emésztésben...

Írhatnám azt is, hogy jön, jön, JÖN, csak most, csak itt, csak önöknek, csak ennyiért! Azonban ez mindig is itt volt. Emberemlékezet óta. Az apám, a nagyapám, a dédapám, meg az ő apja idejében is.

 Sajnos, a régebbi időkből csak szájhagyomány útján maradt fenn néhány emlék. Nagyapák mosolyogva mesélték csínytevéseiket, hogyan is volt akkor...

Egy 2009-es videon egy részlet belőle.

0 Tovább

Hatibacsi

blogavatar

Fújd, ki tudja meddig fújhatod :-D Blow it, who knows it till when you may blow it :-D

Utolsó kommentek