Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lement a Nap a maga járásán…

Egy nagyon régen, mostoha körülmények között rögzített dal, mai felvételét szeretném megosztani, ezzel a videóval. A technika azóta ugrott annyit előre, hogy néha hallatszik a furulya felső oktávja, házi eszközökkel is.

Lement a Nap a maga járásán,

Sárga rigó szól a Tisza partján.

Sárga rigó meg a fülemile,

Szép a rózsám, hogy váljak meg tőle?

Ha meghalok, temetőbe visznek.

A síromra fakeresztet tesznek.

Jöjj ki hozzám holdvilágos este,

Úgy borulj le a sírkeresztemre.

0 Tovább

Kis karácsony, nagy karácsony…

Gyermekkori  emlékek, ötven éves képek keverése a jelenkor videojával. Az akkor szőke kisfiú ma már őszülő nagyapa. A szóló hangszert tavaly vettem. Azóta többfele jártunk együtt és jó barátságot kötöttünk.

 Az idén többféle dologgal kísérleteztem. Ez a dal, csak egy játszadozás. Hangokkal, képekkel és az idővel.

 Apám is többször dúdolgatta. Egymás elől csentük a szaloncukrot. Aztán jött a cukor fújogatás, mert ami nem lebeg, az még töltve van.

A hangszer egy C-s szoprán Schneider furulya. Midiben szerkesztett kíséret, aztán egy kis  Reason 5-ös tuning, majd a Audacity-n a keverés, mp 3-ra alakítás.

0 Tovább

Tebenned bíztunk eleitől fogva

A 90. genfi zsoltár – kezdősora szerint: Tebenned bíztunk eleitől fogva – Béza Tódor zsoltároskönyvéből származik, zenéjét Loys Bourgeois szerezte. 1607-től kezdve Szenczi Molnár Albert fordításában a magyar reformátusok énekei közé is bekerült; a 19. századtól kezdve gyakori használata a felekezeti öntudat erősítését szolgálta,[1] egyes vélemények szerint azonban néphimnusz szerepet töltött be. Benedek Elek a legszebb és legnehezebb zsoltárnak tekintette.

A hagyomány úgy tartja, hogy Bocskai István hajdúi ezt a zsoltárt énekelték harcba indulván.

Az alkalmazott technikai elemek:

  • ·         midi szerkesztés
  • ·         midi wav átalakítás
  • ·         Wav keverése az „élő” hanggal
  • ·         Wav mp3 konvertálás
  • ·         Hang és a képi elemek keverése

 

1. Tebenned bíztunk eleitől fogva, Uram, téged tartottunk hajlékunknak! Mikor még semmi hegyek nem voltanak, Hogy még sem ég, sem föld nem volt formálva, te voltál, és te vagy, erős Isten, És te megmaradsz minden időben.

2. Az embereket te meg hagyod halni, És ezt mondod az emberi nemzetnek: Légyetek porrá, kik porból lettetek, Mert ezer esztendő előtted annyi, Mint a tegnapnak ő elmúlása És egy éjnek rövid vigyázása.

3. Szolgáidon láttassad dolgaidat, Dicsőségedet ezeknek fiain! Add értenünk felséges hatalmadat, Mi kegyes Urunk, ó, irgalmas Isten, Minden dolgunkat bírjad, forgassad, Kezeink munkáit igazgassad!

0 Tovább

A börtön ablakába…

A tervezett decemberi feltöltések második darabja egy vitatott dal. Éppen a jogvédelem hiánya miatt tudja szaporítani a furulyás oldalamon megjelentetett stílusokat. Nagyon jó példa arra, hogy különböző szakmák által lepittyegett dal, éppen a jogvédelem hiánya miatt terjed el széles körben, ér meg sokszoros feldolgozást.

Mivel a zene lényege, hogy gerjeszt-e érzést a hallgatóiban, én a szakmai fanyalgások közül csak egyet említenék meg. Ami egyúttal a dal, előttem eddig homályos gyökereire is némi fényt vet.

 

Nagyon hasznos a Muszty-Dobay pár sok kiadványa, amik szerintem nem véletlenül népszerűek. Sok ember számára adtak lehetőséget az élő zene gyakorlására. Mivel én is a zeneiskola nélkül tanultam a zenélgetés alapjait, sokszor segítségemre voltak. Nyílván ők más szemmel nézik a dalokat, mint az őket olvasó vagy hallgató emberek. Lehet a hangszer miatt is, de én kimondottam élvezem, mikor ezt a dalt játszom, lehet, hogy egy gitáros ezt más szemmel nézi. :D

http://b-oldal.blog.hu/2009/05/08/tabortuzi_slagerek_2_interju_a_muszty_dobay_hazasparral

B-oldal: És melyik az, amelyiktől a hideg ráz ki benneteket?

Muszty: Van, de nem mondom, mert a közvélemény hatására több ilyen is bekerült a Csalamádékba.
Dobay: Persze, pl. a  „A börtön ablakába” már a könyökén jön ki az embernek… A 20. század elejétől fönnmaradt pár ilyen bluesos börtönballada, pl. „Csak azt ne mondd, hogy hűvös  a börtön”, meg a 60-as években „Az alvilágnak nincs romantikája”.
”A börtön ablakába” talán a legsilányabb ebből a sorozatból.

B-oldal: Ki írta "A börtön ablakába..." című, az évek során kvázi népdallá és punk-himnusszá nemesült örökzöldet?

Muszty: Eredetileg Víg László. Beszéltem vele, ő csak 2 versszakot írt, a többit csak később hallotta.
Dobay: Azt mondta, hogy a többi, később hozzáköltött versszak miatt nem akarta jogvédeni. Pedig lehet, hogy nagyot kaszált volna vele...

Ennyit a dal történetéről.

Az alkalmazott technikai elemek:

  • ·         midi szerkesztés
  • ·         midi wav átalakítás
  • ·         Wav keverése az „élő” hanggal
  • ·         Wav mp3 konvertálás
  • ·         Hang és a képi elemek keverése

Új bejegyzés szövege

0 Tovább

Csendes éj-Silent night

A dalt először az ausztriaiOberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában (St.Nikolaikirche) adták elő 1818. december 25-én. Mohr már jóval korábban, 1816-ban megírta a szöveget, de csak az előadást megelőző szentestén kérte meg Grubert, hogy szerezzen dallamot és gitárkíséretet hozzá. Nem tudni, mi adta neki ezt az ötletet; a gitárzene abban az időben inkább a szórakozóhelyeken volt jellemző – a hagyomány úgy tartja, hogy a templom orgonája nem működött; a történet egy népszerű változatában egerek rágták szét a fújtatókat). Gruber először nem értett egyet Mohrral, mert félt, hogy a híveknek nem tetszik majd a gitárkíséret, de végül beleegyezett, és megírta a zenét, melyre hatással voltak Gruber szülőföldjének népzenei hagyományai. Mikor befejezte, már csak pár óra volt hátra a miséig. A karácsonyi misére érkező híveket eleinte meglepte az újítás, hogy gitárkísérettel adják elő az éneket, de végül megkedvelték a dallamot.

 

A mai feltöltés, nem a kor hangján szólal meg, de a gitár (hang :D) itt sem mellékes. A többi eszköz a szokásos. Anvill stúdió.Reason 5. Audacity. A furulya ezúttal a Schneider c szoprán.

0 Tovább

Klikkelj az élőre!

Örömmel osztom meg veletek ezt a plakátot. Kérek rá mindenkit. hogy tegye ugyan ezt....

Remélem több ismerősömmel , személyesen is találkozhatok, majd a helyszínen. Sok szeretettel várunk mindenkit , és köszönjük, ha megosztásoddal segítesz.

 

0 Tovább

A Magyar Festészet Napja            2016.október 18.

0 Tovább

Erdő mellett estvéledtem…

A mai feltöltés egy magyar népdal. A kíséret midis szerkesztéssel és Reasonnal, ötös verzióval „hangszerelve” készült el. A szólóhangszer egy Schneider szopránfurulya. A végső keverés az Audacity segítségével készült el.

 Erdő mellett estvéledtem
Subám fejem alá tettem.
Összetettem két kezemet,
Úgy kértem jó Istenemet:

Én Istenem adjál szállást ,
Már meguntam a járkálást,
A járkálást, a bujdosást,
Az idegen földön lakást.

Adjon Isten jó éjszakát,
Küldje hozzánk szent angyalát,
Bátorítsa szívünk álmát,
Adjon Isten jó éjszakát!

0 Tovább

A faluban nincs több kislány...

Mire jó az "ámítástechnika"? Például az a korábban kórosnak tűnő ötlet is megvalósítható vele, hogy önmagaddal játsszál el egy furulyaduót. Ez a feltöltés egy vidám hangulatú magyar népdal, amely két furulyán szólal meg. Egy Hohner F-s altfurulyán és egy Schneider c-s szoprán furulyán. Jellegzetes, erős hangú hangszer mind a kettő.

A faluban nincs több kislány, csak kettő, csak kettő,
Az egyiket elszerette a jegyző, az jegyző.
A másik meg a kapuban neveti, neveti,
Hogy őt meg a segédjegyző szereti, szereti.

Kiültek a vénasszonyok a padra, a padra.
Isten tudja, miről folyik a pletyka, a pletyka.
Nem kérem én a jó Istent csak arra, csak arra,
Valamennyit ragassza le a padra, a padra.

0 Tovább

Csajkovszkij – Altatódal

Ma egy klasszikus esett játékos kedvem „áldozatául”. Fülbemászó dallam, némi kiegészítésként az eredeti mű kicsit frissebb hangszíneket kapott. Midis szerkesztés az Anvil Studio ingyenes verziójával történt. Ezután kapott egy kis Reason effektet és hangszíneket. A hangfelvétel az Audacity, szintén ingyenes verziójával készült és egy Shure SV100-as mikrofonnal. Miután összekevertem az élő hangot kísérettel, a képszerkesztő számára elfogadható MP3-ra átalakítottam.

A dalhoz a háttérképet egy telefonos fénykép adja, ami a kedvezőtlen fényviszonyok ellenére is, használhatóan sikerült. Én úgy gondolom, hogy ez a darab is színesebbé teszi a furulyán előadható dalok listáját. A dal egy Schneider szoprán fafurulyán szólal meg, aminek nagyon érdekes hangja van. Nem kell tekergetni a hangszínen, hogy az alsó oktáv is telt, erős hangon szólaljon meg.

0 Tovább

Hatibacsi

blogavatar

Fújd, ki tudja meddig fújhatod :-D Blow it, who knows it till when you may blow it :-D

Utolsó kommentek