Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ősszel érik babám a fekete szőlő_Házunk előtt, kedves édesanyám…

Vasárnap délelőtti játszadozás lesz a következő megosztás. Ezúttal a technika csak a rögzítést segíti. A dalok kíséret nélkül kerülnek rögzítésre. Szeretném kitanulmányozni a tavaly bevetett eszközeimet. Élőben kedvező a fogadtatás, de azért egy zenélgető ember mindig talál valamit, amit csiszolni lehetne. Már körvonalazódik bennem, mi lesz a következő lépés.

Egyelőre azonban, használom, ami van. örülök neki, hogy rászántam magam egy használható mikrofon vásárlására. Ez bizony minden felvétel alapja. kapásból olyan dolgokat hallottam meg, amit eddig elnyomott a zaj.

A mai két dal, gyermekkori kedvencek közül való. Akkoriban még nemcsak az iskola volt a forrás. Bár a „férfiasabb” daloktól igyekezték távol tartani a gyerekfüleket, de ilyen dalok előttünk is előkerültek, ha többen összejöttünk.

Ősszel érik babám a fekete szőlő,
Te voltál az igazi szerető.
Bocsáss meg, ha valavalaha vétettem,
Ellenedre babám rosszat cselekedtem.

Jaj, de szépen zöldell a rimóci határ,
Közepibe legel egy kis bárány.
Közepibe gyöngyen legel egy kis bárány,
Jaj, de csinos, büszke a rimóci kislány.

Kinek varrod babám azt a hímzett kendőt?
Neked varrom, hogy legyél szeretőm.
Négy sarkába négy szál fehér rozmaringot.
Közepibe babám, hogy szeretőd vagyok.

Házunk előtt, kedves édesanyám, van egy magas eperfa.
Alá állok, kedves édesanyám, hogy ne ázzak alatta.
Csipkés annak a levele, sej de jó szagú,
Egy legényért, kedves édesanyám, sose leszek szomorú.

Házunk előtt, kedves édesanyám, ragyognak a csillagok.
Énhozzám is, kedves édesanyám, egy pár csillag beragyog.
Éntőlem is irigyelik azt a csillagot,
Amelyik a babám ablakába minden este beragyog.

0 Tovább

Pásztorok, pásztorok, örvendezve…  

Egy kis karácsonyi játszadozás. Az új juharfa Schneider ne hiába legyen a furulyáim között. Egy  C-s szoprán furulya tesztelése, meg a karácsonyi hangulat hozta létre ezt a felvételt. Szenteste élőben is teszteltem új furulyámat. Kellemes kezdet volt. Érdekes hangja van. Erősítő nélkül is betöltötte a templomot. A kezdeti lépések után, úgy érzem, hogy az alsó oktáv szebben szól, mint egy átlagos fafurulyán. remélem ebben más is meg fog erősíteni.

A kíséretet a már szokásosnak mondható módon készítettem el. Anvil kottázott, ezt  Reason beszippantotta, és komolyabb hangszíneket adott neki. Audacity pedig összevarázsolta a furulya és az „ámítógép” hangját.

0 Tovább

326. Dicsőség mennyben az Istennek! 1855

Lassan a végéhez közeledünk a kész anyagoknak. A  tapasztalat vegyes... Értem is, nem is... Egy részét meg nem is akarom.... Természetesen nem vonom kétségbe a döntést meghozók véleményét... Ők így látták...

Olyan közegbe szerettem volna teret kapni, ami nem az enyém...Változatlanul azt tartom, hogy ha egy ember rápillantott a dolgaimra akinek tetszett, akkor is megérte... Ennél azért pozitívabb a kép. Köszönöm a lehetőséget.... Ahogy jönnek az új dolgok, továbbra is meg kívánom, itt is osztani.

Sok dologban megerősített az itt szerzett tapasztalat. Aki figyelmet szentelt a dolgaimnak, annak köszönöm. Az elején is leírtam egyértelműen a szándékaimat.

Akkor térjünk át a mai  zenés szösszentre...

326. Dicsőség mennyben az Istennek! 1855

A feldolgozásaim alapjául szolgáló link megváltozott, az előző videóimban közreadotthoz képest. A helyes elérési út:

http://egyhazzene.reformatus.hu/orgona-harmonium

Ebben a videóban egy 2014-ben már játszott ének, 2015-ben újra feldolgozott változata hallható, hangszeres verzióban. A szoftveres zenei kíséretre az „élő” díszt egy  Yamaha Alto YRA 27 II altfurulya adja.

0 Tovább

A Vidrócki híres nyája

Ebben a videóban egy újabb szoftveresen kísért kísérletet láthatnak. A furulya egy kopott öreg fa hangszer, de nagyon simán szól a magasabb fekvésben is.

A dal főhőse nem mindennapi életúttal rendelkezett. Ezt a mellékelt linken megtekinthetik. A link szerzője Tarján M. Tamás  A kürt nem ok nélkül került a videóba. Ez szintén a linken nyer magyarázatot.

Bár a képek nem Vidrócki Marcit ábrázolják, de így is felelevenítik a kor hangulatát. Amikor is a magyar betyárok egy időben megjelentek európai társaikkal, akiket  Highwayman-nek neveztek.

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1837_november_12_vidroczki_marton_szuletese/

A következő szabadon felhasználható és módosítható képeket használtam fel a videóban. Külön köszönet a feltöltőknek.

Grabo112-Kékestető

Gondy és Egey fényképe után Jankó J. Vasárnapi Újság illusztrációja 1870. február 17. - A pásztor

Sterio Károly (Stájerlak, 1821Pest, 1862. június 4.), -  Juhász

Rakás nick alatt került feltöltésre A Vidrócki síremlékeiről készült képek.

0 Tovább

Forgó tojások

 

0 Tovább

Krasznahorka büszke vára

Ebben a videóban egy furulyán előadott verziója hallható a dalnak. Bár én sokáig népdalnak hittem, de a dalt Rákoczi Ferenc újratemetésére írta gróf Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra.

A hangok megszólalásához egy Yamaha f-es altfurulyát, meg egy Audacity programot használtam. Eddig többféle mikrofonnal próbálkoztam, megoldást az utóbbi pár felvételnél használt Shure mikrofon jelentette.

A video hátteréül szolgáló képek egy része szabadon felhasználható interneten gyűjtött fotó. Ezért köszönetet mondok a megosztóknak: Szeder Lászlónak és Thaler Tamásnak! Dudás Gyulától fényképeket kaptam a videóhoz, köszönöm szépen Gyula! A videó képanyagában látható még Mányoki Ádám portréja a fejedelemről.

Sokat olvasgattam az eseményről, amikor készült a felvétel. Ritka és ma hiába keresett összefogás valósult meg Magyarországon az újratemetés érdekében. Vallásokon, etnikai hovatartozáson átnyúlóan. Minden dal több, mint hangok leírható sora. Ez is...

Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya.

Tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről mesél..

Rákóczinak dicső kora, nem jön vissza többé soha.

Harcosai rég pihennek bujdosó fejedelemnek.

A toronyból késő este tárogató nem szól messze.

Olyan kihalt, olyan árva, Krasznahorka büszke vára.

0 Tovább

Kimegyek a doberdói harctérre...

A feltöltésen szereplő népdalt régóta kóstolgatom. Többféle módon próbáltam megszólaltatni. A felvételen kétfajta furulya hallható, egy sima c-s szoprán fafurulya, egy Yamaha f-s alt műanyag. A kíséretet az Anvil Studio segítségével kottáztam be a midi  fájlba. Aztán egy régebbi Reason verzióval élethűbb hangzásra javítottam a midis hangokat.  Az Audacity hangkezelővel pedig rávettem a két furulya hangját.

Az eddigi élő fellépések vissza igazolták a számomra, hogy érdemes a régi dalainkat "mai" hangzásokkal fűszerezve előadni. A kedvenc játékaim közel sem függetlenek a technikától. A mai kor eszközei egyre tágabb teret nyitnak a homo ludens számára. A késöbbiekben szándékomban áll bemutatni az "önmaguktól" zenélő eszközök egy részét, hogy világos legyen mindenki számára mi is történik valójában, és milyen tévhitek övezik ezeknek az eszközöknek a működését.

A képi eszközök is utalnak rá ebben a felvételben, hogy közel sem elegendő az élő anyag rögzitése. Bár már ahhoz is kevés a "rec" gomb megnyomása. :D

0 Tovább

Októberi legenda

Anyám könyvespolcán találtam gyerekkoromban ennek a videonak az alapjául szolgáló legendát a vértanúkról. Igaz-e vagy nem? Ki tudná ma már megmondani. Mindenesetre érdekes.

Többféle legenda is kapcsolódik a vértanuk halálához. A videoban szereplő mondatra is többféle verzió született. Az egyik legenda szerint a nép vette a szájára másnap reggel. Anyám könyvében egy más verzió volt. A könyv szerint, az egyik kivégző tiszt mondta a kivégzések után. Minden esetre ezt németül kell idéznem, mert így adják ki a mondat kezdőbetűi a vértanuk nevének kezdőbetűit.  A részletek a videóban láthatóak.

0 Tovább

Kék ibolya

Kétféle kíséret keveredik ebben a feldolgozásban. 1 perc 15 másodpercnél egy elég éles stílus váltás történik. Nem tudtam eldönteni melyik maradjon, végül is kombináltam a kettőt.

Ezen a felvételen többféle új dolgot használtam. Egyrészt a barátomtól, Várszegi Józseftől kapott Yamaha Alto YRA 27 II altfurulyát. A régi Cakewalk-ot próbálom pótolni az Anvil Studio szabadon használható verziójával. Ezzel kottáztam be a midi alapot. Ezután mp3-ra  konvertáltam a midit.

Ezt a szintén szabadon használható Audacity hangszerkesztővel kevertem össze az élő furulyaszóval. Itt egy új eszközt vetettem be. A furulyát egy Shure SV100-as mikrofonnal rögzítettem. Ezzel a mikrofonnal már érdemes volt használni az élőfellépéseknél is alkalmazott Phonic Micro VI Effect Processor-t.

Ezt a népdalt sokan és sokféleképpen dolgozták már fel. Én ma egy többféle hangzást ötvöző verziót mutatok be. Ezt már nehezen lehetne hagyományos értelemben népzenének nevezni, de ez nem zavart abban, hogy kipróbáljam ezt a lehetőséget. A mai kor lehetőségeit többen használták már hasonlóan. Magam is többféle műfajt próbáltam már ötvözni népi vagy éppen népies dallamokkal.

Szóval ebben a verzióban van népi hagyomány, van ámítástechnika, van virtuális és valódi hangszer, és persze egy ember, aki játszik ezekkel.

0 Tovább

Bach: Polonaise-furulyán, egy kicsit másképp :D

20 könnyű  darab gitárra. Egy régebbi kotta került a kezembe. Ugyan az a Polonaise is megtalálható benne, amit Béres János is becserkészett a Furulyaiskola című könyvecskék második darabjába. Furulyán már nem is biztos, hogy a könnyű darabok közé tartozik. :D Némi midis szerkesztés után megpróbáltam az ámítógépet és a furulyát összehangolni.

0 Tovább

Hatibacsi

blogavatar

Fújd, ki tudja meddig fújhatod :-D Blow it, who knows it till when you may blow it :-D

Utolsó kommentek